יראון פסטינגר: מחטף אחרון

יראון פסטינגר: מחטף אחרון

יראון פסטינגר: מחטף אחרון
20.01.2006 15:23
תקופת הדמדומים

תקופת הדמדומים


ההגיון שהנחה את ראשי מערכת המשפט לקבוע כי כינוס הוועדה למינוי שופטים בתקופת בחירות הינו בלתי חוקי, נעלם מעיניהם כאשר מדובר במחטף בכנסת במסגרת ה”תעלולים הפוליטיים” המקובלים.



מחטף אחרון

בשקט ומאחורי הקלעים, ומבלי שהציבור יודע, מנסים משרד המשפטים ומערכת המשפט לנצל את המהומה הפוליטית שהשתררה בעקבות פיזור הכנסת לקראת הבחירות, על-מנת לקדם מסקנות ועדת אור שנתקעו בכנסת במשך שנים.

ועדת החוקה ממשיכה משום מה להתכנס ולנסות להעביר בקריאה שניה ושלישית את מסקנת ועדות אור העוסקות בשינויים רדיקאלים במבנה מערכת המשפט להם התנגדה שנים.

עיקר השינויים הינם העלאת סמכויות בית משפט השלום לחמישה מיליון ש”ח – שתגרור הורדה מסיבית של התיקים מבית המשפט המחוזי, הפנוי יחסית, על שופטיו המנוסים, אל בית משפט השלום העמוס לעייפה, על שופטיו הפחות מנוסים.

כמו כן, מדובר על הארכה, למעשה, של גיל פרישת השופטים לפנסיה, לגיל 75 (!!!) באמצעות פרוצדורה של “שופט עמית”.

ההצעה מרחיקת הלכת תקועה בכנסת עוד משנת 1997, היא עברה קריאה ראשונה במליאה בשלהי כהונתו של השר שטרית, שניצל את העובדה שחברי הכנסת שהו במזנון וראו משחק במסגרת המונדיאל.

עד לימים האחרונים שמענו מפי הנשיא ברק והחוגים המקורבים אליו כי אין לכנס בתקופת בחירות את הוועדה למינוי שופטים (מן הסתם מחשש למינויה של פרופ’ גביזון, רחמנא ליצלן…) ואף קיבלנו פס”ד של בג”צ המרמז על כך לאחרונה שם נאמר: “היות ממשלת מעבר ממשל זמני שאינו ניזון מאימון הכנסת והציבור, מוליד צורך בריסון רב בהפעלת סמכויות השלטון, שנועדו ביסודן לעיתות שגרה. בתקופה זו, מחייב השלטון באיפוק בהפעלת סמכויותיו לגבי כל אותם עניינים שאין כורח ודחיפות מיוחדת לפעול בהם בתקופת המעבר”. יצוין כי עמדה זו נסתרה על-ידי שרת המשפטים שהצטיידה בחוות דעת הפוכה מהיועץ המשפטי לממשלה, אולם כינוס הוועדה נדחה לאחר הבחירות.

עקרון זה לא מפריע למערכת המשפט לנסות ולבצע שינויים רדיקאלים במועד זה, למרות שזכו לביקורת חריפה מצד חוגים שונים, בין היתר, עורכי הדין, האקדמיה ועוד, ואשר יש בהם להרע באופן ניכר את השירות המשפטי לו זכאי האזרח, שכן בתיקים קשים ומסובכים שנדונו עד כה בבית המשפט המחוזי, כגון בתיקי נכים ונפגעים קשים, ידונו שופטים פחות מנוסים בבית משפט השלום, וזכות הערעור לבית המשפט העליון תישלל למעשה מאזרחים אלו.

לאחר שינויים אלה, יהיה בית המשפט העליון פנוי יותר, כך מקווים המציעים, לנושאים “חוקתיים” ו”ערכיים”.

נראה שכאן, מערכת המשפט פועלת בסטנדרט כפול תוך ניצול תקופת הדמדומים הפוליטית.

ההגיון שהנחה את ראשי המערכת לקבוע כי כינוס הוועדה למינוי שופטים בתקופת בחירות הינו בלתי חוקי, נעלם מעיניהם כאשר מדובר במחטף בכנסת במסגרת ה”תעלולים הפוליטיים” המקובלים.

מנהל בתי המשפט, השופט בועז אוקון, דוחף מהלך זה תוך גילוי כשרונות פוליטיים בלתי מבוטלים בהופעותיו התכופות בכנסת, ודומה כי היועץ המשפטי לממשלה נותן ידו למהלך זה מסיבות בלתי ברורות.

מוטב כי שרת המשפטים, תקדים ותתערב בדחיפות בעניין זה, תמנע את המחטף האנטי ציבורי ותוציא את מערכת המשפט מחוץ ל”תעלולים הפוליטיים” המקובלים, בטרם שההצעות המפוקפקות תקשרנה למורשתה במשרד המשפטים.

 
הכותב הינו חבר הוועד המרכזי של לשכת עורכי הדין.



כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

ניהול האתר