הסערה שמטלטלת את לשכת עורכי הדין

הסערה שמטלטלת את לשכת עורכי הדין

אורי פז
http://www.notes.co.il/uripaz/ 06.07.2008 00:32
יורי גיא-רון

יורי גיא-רון


דברים שאמר יו”ר לשכת עורכי הדין, יורי גיא-רון, בטקס ההסמכה האחרון נגד שר המשפטים פרופ’ דניאל פרידמן, עוררו נגדו את כמה משותפיו לצמרת הלשכה המותחים ביקורת על הצעד שעשה. גיא-רון אומר כי מדובר בביקורת עניינית, אך חבריו אינם בטוחים בכך.



הוויכוח שמתנהל בימים אלה סביב מעמדו האקטיבי של בית המשפט העליון בחברה הישראלית חושף שוב את הוויכוח הפוליטי המתנהל בלשכת עורכי הדין. דומה כי אין חדש תחת השמש וכשם שהיו”ר הקודם, ד”ר שלמה כהן, היה מחסידיו המובהקים של הנשיא לשעבר אהרן ברק שכיהן בתקופתו – ולא חסך את התבטאויותיו בסוגיות שעלו על סדר היום הציבורי, הרי שיושב  הראש הנוכחי, עו”ד יורי גיא-רון, ממשיך את המסורת. המתקפה האחרונה היתה בטקס ההסמכה לכאלפיים עורכי דין חדשים, וקוממה רבים ממשתתפי הכנס, ביניהם כמובן עורכי הדין הפעילים במסגרת הלשכה, שבין השאר הביאו לבחירתו. המתלוננים רואים את ההתבטאויות הפוליטיות דווקא בטקס ההסמכה הסטטוטורי כעניין בעל משמעות.

קבוצת עורכי הדין הבכירים פנתה לאחרונה במכתב תמיכה חריף ויוצא דופן לשר המשפטים, פרופ’ דניאל פרידמן, בעקבות נאומו של ראש הלשכה. “בטקס ההסמכה האחרון של כאלפיים עורכי הדין החדשים, בנוכחות אלפים מבני משפחותיהם, מצא ראש הלשכה לנכון לנצל את הבמה לתקיפת שר המשפטים ומדיניותו”, נכתב במכתב הממוען לשר המשפטים פרידמן, שהעתק ממנו הגיע לידי ” מקור ראשון“, וחתומים עליו עו”ד עמוס ון-אמדן (יו”ר המועצה הארצית של הלשכה), עו”ד דורון ברזילי (יו”ר ועד מחוז תל אביב והמרכז), עו”ד איתן ארז (סגן ראש הלשכה), וחברי הוועד המרכזי, ביניהם עו”ד יראון פסטינגר.

“לשכת עורכי הדין מגינה ותמשיך להגן ככל שתוכל על בית המשפט העליון בישראל מפני כל המתקפות מבחוץ, שרובן בדרך כלל נושאות אופי פוליטי או נובעות ממאבקי כוח מיותרים על סמכויות ועל כותרות בעיתונים”, אמר גיא-רון בטקס ההסמכה, והזכיר לנשיאה בייניש שנאמה לפניו כי איננה לבדה בעמדתה העקרונית וכי הוא “משוכנע שבסופו של דבר בית המשפט העליון יצא מחוזק אפילו מהתקופה הקשה, שהיא מנת חלקו לאחרונה”.

הוא אמר עוד כי “בית המשפט העליון שלנו חייב להיוותר מחוץ למחלוקות יומיומיות. עליו להוות חוד החנית של מערכת שיפוטית עצמאית ובלתי תלויה, שהציבור בישראל מכבד, מעריך ואולי אף ירא מפניה. גם יראה מוסדית לא תזיק במציאות הפוליטית בישראל”.

נמנעו בעבר מהבעת עמדה במחלוקת

במכתב המחאה על דברי גיא-רון נאמר כי “יש להצטער בכלל ולגנות בכל לשון בפרט את הניצול של אירוע מקצועי גרידא, וקיומו של קהל ‘שבוי’, שהגיע כמובן מטעמים אחרים לחלוטין, לפעילות פוליטית כיתתית. הבחירות שהתקיימו בלשכת עורכי הדין לפני כשנה לא עסקו בשאלת המחלוקת בין שר המשפטים פרידמן לבין הנשיאה בייניש”, טוענים עורכי הדין המשתמשים בתפקידים פעילים בלשכה. ואכן, למעט המועמד עו”ד פסטינגר, שסיעתו חרטה על דגלה את התמיכה במדיניותו של השר פרידמן, שאר חמשת המועמדים ובכללם יו”ר הלשכה הנוכחית גיא-רון, נמנעו מפורשות מלנקוט עמדה במחלוקת פרידמן-בייניש.

יתרה מזו, במהלך מערכת הבחירות שהתקיימו לאחרונה ללשכת עורכי הדין, נמנעו גיא-רון וסיעתו במופגן מהבעת עמדה במחלוקת סביב יוזמותיו של השר פרידמן, אלא שעל שורותיהם נמנו חברים לא מעטים התומכים בשר פרידמן תמיכה איתנה. כך למשל, יו”ר ועד מחוז ת”א והמרכז, עו”ד דורון ברזילי, שזכה באלפי קולות של מצביעים, שסייעו לגיא-רון בבחירתו לראשות הלשכה.

נראה שעו”ד גיא-רון מודע למצב הבעייתי שהוא יוצר, כמי שמייצג את הלשכה מול שר המשפטים. “מכיוון שאני לא חושב שלשכת עורכי הדין צריכה להגביל עצמה לעיסוק בנושאי גילדה משפטית, אני עשוי להיות במחלוקת עם שר המשפטים, שאנו כה תלויים בעזרתו בדרך ליישום מהלכים. אם ייפגע מאמירותיי ויחליט לא להיות ענייני, למרות הכול אני אומר את דעתי”,  אמר גיא-רון בכנס השנתי של לשכת רואי החשבון שהתקיים לאחרונה באילת.

מהמכתב לשר המשפטים עולה עוד כי בבחירות בלשכת עורכי הדין השתתפו רק 35% מבין חברי הלשכה. שר המשפטים זוכה לתמיכת הרוב המוחץ של עורכי הדין בסקרים השונים שנערכו מאז התמנה לתפקידו. בין השאר מוזכר הסקר הגדול שנערך על ידי הוועד של מחוז ת”א והמרכז, שהוא הגדול בארץ הכולל כ-67% מעורכי הדין במדינה, ובו נבחר השר פרידמן ברוב מוחץ. הוא אף נבחר לאחרונה כ”אישיות השנה” בתחום המשפט במשאל של ביטאון “הפרקליטים”.

למרבה האירוניה, ללא קולותיהם של עו”ד התומכים ברפורמות של השר פרידמן, גיא-רון לא היה נבחר לתפקידו כיו”ר לשכת עורכי הדין בבחירות האחרונות.

גיא-רון לא נישאר חייב ושיגר תשובה לשר פרידמן. במסגרתה הוא טוען כי כבר בתקופת הבחירות עמדותיו דיברו בעד עצמן, מגלה כי בהסכם שנעשה בין סיבובי הבחירות בלשכה בין סיעתם של רוב הפונים לסיעתו “הוצהר במפורש כי איננו מסכימים בנושאים מהותיים אלה”, ומכנה את שיתופו וחתימתו של עו”ד דורון ברזילי במכתב המחאה “תמוה ופתטי”.

“אני מניח שנותרתי חלוק עימך בנושאים הבסיסיים”, כתב גיא-רון לשר המשפטים, “כמו בעניין הרכב הוועדה לבחירת שופטים, שפיטות, היקף הביקורת השיפוטית על פעולותיה של הכנסת ומעמדו של בית המשפט העליון, ואז, כשם שאני מניח שאנחנו מסכימים בנושאים כמו הקמתו של בית המשפט המחוזי במחוז המרכז, סניוריטי (שלפיה הוותק השיפוטי קובע את המינוי לנשיאות, כפי שנבחרה נשיאת העליון דורית ביניש – א”פ), ביטול המינויים בפועל, קידום עורכי דין פרטיים לשפיטה וסנגורים בפרט, ועדות איתור לנשיאים וסגני נשיאים, נושאים של דת ומדינה, ועוד”.

כך או כך, הבעת עמדותיו הפוליטיות בפומבי של גיא-רון חושפת אותו לביקורת. עו”ד ברזילי, מהפעילים הבולטים בלשכה שהביא למודעותם של עורכי הדין את השם יורי גיא-רון לפני הבחירות יש מאין, סבור מבלי להיכנס לרפורמות של שר המשפטים כי “כל ההתנהלות והדרך שבה תוקפים שר מכהן בישראל ומרשים לעצמם לתקוף אותו בשעה שאינו נוכח באולם ואין לו זכות תגובה – נראה לי התנהלות לא נאותה ולא ראויה”. ברזילי מסר לגיא-רון במכתב תגובה: “צר לי שבתקופה בה האלימות גואה במדינתנו וכבוד המקצוע נמצא בשפל, בחרת אתה, ראש לשכת עורכי הדין בישראל, לעשות שימוש בשפה כה ירודה ומזלזלת. כולי תקווה שלהבא תשכיל להפנות את משאביך למניעת הידברות מסוג נחות זה בין עורכי הדין ולא תפעל להעצמתה”.

“הלשכה צריכה לפעול כאיגוד מקצועי”

ובכל זאת, נקיטת עמדתו הפוליטית של גיא-רון מקוממת עליו בין השאר את עו”ד אילן בומבך, חבר הוועד המרכזי בלשכת עוה”ד ויריבו במירוץ לראשות הלשכה בבחירות האחרונות. בומבך טוען כי “הלשכה חייבת להיות בראש ובראשונה איגוד מקצועי. אסור לה לעסוק בפוליטיזציה ואסור לה להתבטל בפני שופטים. הלשכה חייבת לבטא את מצוקותיהם של עורכי הדין ועליה לסייע בפתרונן. איננו צריכים לרקד אחר חלילו של איש מהצדדים הניצים בין המחנה פרידמן לביניש, אלא להביע עמדות לגופו של עניין. חלק מהרפורמה של פרידמן טובה וחלק ראויה לביקורת, ולכן איננו חסידים שוטים של אף מחנה”.

לדברי בומבך, “העובדה שראש הלשכה בוחר לתקוף באופן קבוע את השר פרידמן איננה משקפת את דעת עורכי הדין. לא יכול להיות שראש הלשכה יהיה מנותק מרחשי לבם של עו”ד וממאווייהם. יש כל מיני דברים שצריך לטפל בהם במערכת המשפט ובחלק מהם שר המשפטים מטפל ובחלק לא. לא צריך לתקוף אותו באופן קבוע רק בגלל שהוא זה שאומר את הדברים. ראש לשכה צריך לזכור תמיד שכשם שעל עו”ד לראות לנגד עיניו רק את עניינו של הלקוח, קל וחומר שראש לשכת עוה”ד צריך להיות קשוב לרצונותיהם של אותם עו”ד שהוא אמור לייצג”.
 
גיא-רון: העמדות שלי ענייניות

ראש לשכת עורכי הדין, עו”ד יורי גיא-רון, מסר בתגובה: “הייתי בין שני המועמדים מבין שישה מועמדים לראשות הלשכה, שביטא עמדות ברורות מהיום הראשון. בכל הנוגע לרעיונותיו השונים של השר פרידמן ולנושאים השנויים במחלוקת בינו לבין בית המשפט העליון, ישנם מנהיגים אחרים בלשכה, בולט בהם במיוחד אחד מהמחנה שלי (עו”ד דורון ברזילי – א”פ), שדווקא נבחרו בעזרת תמיכתה של רשימתי ובוחריה, והפכו את עורם לחלוטין לאחר בחירתם. הטענה בדבר הפוליטיזציה היא פופוליזם דמגוגי. העמדות שלי הינן ענייניות, שקופות וגלויות. מי שגורם לפוליטיזציה הם דווקא אלה המקטרגים היום. ההסכם הקואליציוני בין שני הסיבובים היה גלוי והוא כלל אי-הסכמה בנושאים מהותיים.

“לפיכך, לא ברורה הטענה בדבר תוכן העמדות וכך גם אין שום מדד אמיתי לבחון, האם תומכי המחנה, שחבר לראש הלשכה, בין שני הסיבובים, אכן תמכו בו, והאם הסכם זה לא הזיק לו בקלפי בקרב תומכיו יותר מאשר הועיל לו. מה שכן ברור הוא, שתפיסתי והשקפתי את האופן שבו צריך לנהל את הלשכה זכו לרוב מכריע. חבל שחלק מנציגי המחנות האחרים לא מקבלים את ההכרעה הברורה והחד-משמעית של חברי הלשכה, ועושים כמיטב יכולתם כדי לפגוע בפעילות המשותפת למען הארגון וחבריו. עם כל זאת, הדבר לא יניע אותי כראש הלשכה להמשיך ולפעול בכל נושא שעל שולחני, וישנם מאות כאלה באופן שוטף, לטובתה של מערכת המשפט ולטובתם של העוסקים והעוסקות במקצוע”

יועצת התקשורת של השר פרידמן, שירי קריספין, מסרה כי “תגובת השר תינתן בכתב לחברי המועצה הארצית”.

פורסם ב”מקור ראשון“, כ”א בסיוון תשס”ח, 24.6.2008

אתר הבית של אורי פז ברשימות: http://www.notes.co.il/uripaz/



כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

ניהול האתר