להחזיר את הדמוקרטיה הישירה לעם
להחזיר את הדמוקרטיה הישירה לעם
לאחרונה אנו עדים לפיחות הולך וגדל במעמדם של חברי הכנסת והשרים. הציבור איבד את אמונו בפוליטיקאים הישראלים, ואינו יודע למי להצביע בבחירות הקרובות לכנסת ה-18. הפוליטיקאי הישראלי שוכח את הבוחר מיד לאחר הבחירות, וכל ההחלטות וההצבעות בכנסת הן תוצאה של אינטריגות וטובות הנאה בין המפלגות השונות, שמור לי ואשמור לך. בסקר אקראי שערכתי בין כ-100 חברים בעלי זכות בחירה, ענו 60% מהם כי לא יצביעו בבחירות הקרובות כי אין למי להצביע.
הגיע הזמן לבצע שינוי יסודי בהלך המחשבה של ציבור הבוחרים. יש לחזור לדמוקרטיה המקורית כפי שהייתה נהוגה ביוון העתיקה.
הדמוקרטיה המקורית, ה”דמוס – קרטיה” (“דמוס” – כלל החברים בקהילה, “קרטיה” – שלטון) הומצאה באתונה לפני 2500 שנה. ב”דמוס-קרטיה” הייתה לכל אזרח חפשי ב”דמוס” סמכות להשתתף בכל הצבעה על כל החלטה פוליטית. ובמידה ונזקקו לנציגים בחרו אותם בהגרלה.
כיום מה שאנו מכנים “דמוקרטיה”, זו הזכות לבחור מי יחליט עבורנו כיצד ייראו חיינו.
משטר בו מחליט קומץ נציגים את כל ההחלטות הפוליטיות המחייבות את כל תושבי המדינה, נקרא משטר נציגים. נשאלת השאלה מדוע איפה עבר העולם ממשטר דמוקרטי למשטר נציגים?
והתשובה לכך היא, שהצבעה וספירת קולות של מיליוני מצביעים נמשכת זמן רב, מלבד זאת המרחקים גדלו ולא הייתה אפשרות להגיע לכל הבוחרים לצורך ביצוע המשאל. כל ההחלטות מבוצעות ע”י קומץ נציגים, שכפי שאנו רואים, כלל אינם מתאימים לבצע את ההחלטות הנ”ל.
האמור להלן היה נכון עד להמצאת האינטרנט. כיום מחליטים מיליוני אנשים בעולם מיליוני החלטות, כל יום. אזרחים ישראלים המטיילים בכל העולם ומושכים כסף בכספומטים, חשבון הבנק שלהם בישראל מעודכן און ליין. מחשבי הבנק מצרפים כל שנייה מיליוני החלטות, של מליוני אנשים לסכום יחיד ומאפשר למנהלי בנק לראות כל דקה את המאזן הכולל של הבנק.
יש אפשרות לרתום את הטכנולוגיה הזאת כדי לבצע משאלי דעת קהל. במידה ותקום מפלגה מתאימה, נוכל לראות את ה”דמוס – קרטיה” חוזר.
אך למפלגה שכזאת צריכים לקבוע כללים ועקרונות, שהרי לא מספיק לקיים משאלי עם, צריך גם ליישם אותם בצורה הוגנת. להלן הצעתי לכמה עקרונות יסוד עליהם תהיה מושתת מפלגה שכזאת:
1. מרכז המפלגה הוא רשימת חברי המפלגה שהתפקדו למפלגה, והינם בעלי זכות בחירה, והם אינם חברים בשום מפלגה אחרת. (ההתפקדות תתבצע דרך אתר האינטרנט)
2. למפלגה לא יהיו סניפים ברחבי הארץ. מקור המידע וההתוודעות למפלגה, יהיה אתר האינטרנט שלה, בו יהיו מדורים של פירוט הצעות חוק שעל הפרק, מדור להצבעת החברים בעד/נגד הצעות החוק, פורומים לדיונים שונים ומדור להעלאת הצעות חוק פרטיות שיעברו לאישור כלל החברים.
3. לאחר כינון המפלגה והצלחתה בבחירות ייבחרו נציגי המפלגה לכנסת ע”י כלל חברי המפלגה הרשומים.
4. כל הצעת חוק שתעלה בכנסת, תפורט באתר המפלגה וחברי המפלגה יתבקשו להצביע בעד/נגד. תוצאות ההצבעה יחייבו את נציגי המפלגה להצביע כנ”ל בכנסת.
5. כל נציג מפלגה בכנסת יפקיד מראש מכתב התפטרות חתום מהכנסת, ללא תאריך אצל יו”ר המפלגה, התפטרות זו תצא לפועל במידה והנציג לא יפעל לפי אמות המידה של תקנון המפלגה (כפוף לחוקי הכנסת).
אני מאמין שהשיטה תיצור זן חדש של תרבות ומעורבות לאזרחים שיקחו חלק פעיל בהצבעות
הכנסת. סוג חדש של תרבות פנאי תקום בארץ. אנשים יתאספו יחדיו כדי להחליט איך להצביע להצעות חוק, או להחליט מי יהיה הנשיא הבא של מדינת ישראל. יווצרו קבוצות דיון במקומות שונים בארץ, והאזרחים יבטחו בשילטון שיבצע את רצונם.
שיטה זו תהיה נקיה משוחד פוליטי כיוון שנציגיה עושים את רצון הציבור ולא את רצונם האישי.
בואו לבקר באתר של מפלגת האינטרנט “הישירה” הדוגלת בשיטת הדמוקרטיה הישירה.
שווה לראות.