מה יהיה אחרי וינוגרד?

מה יהיה אחרי וינוגרד?

גרשון אקשטיין
גרשון אקשטיין 24.07.2007 13:23
אליהו וינוגרד

אליהו וינוגרד


מה יקרה אחרי פרסום דו”ח וינוגרד הסופי לדעתם של מנהיגי המדינה?



כולנו מחכים לפרסום הדו”ח הסופי של ועדת וינוגרד, מי בכליון עיניים כמושיע, ומי בספקנות, שלא האמין למערכת הבדיקה של ועדת וינוגרד. מכל מקום, רק מעטים סבורים שפרסום הדו”ח לא יביא לכל שינוי במפה הפוליטית ושהיא הולכת תשפיע על מכלול חיינו. לעיתים נדמה, שרוב הציבור סבור שהכול מתחלק לשתי תקופות שהן מצבי יסוד עיקריים, לפני וינוגרד ואחרי וינוגרד, ועל פי כך יישק דבר.

באפריל 2007 פרסמה הוועדה את הדו”ח החלקי, כאשר הדו”ח המלא צפוי על פי הפרסומים לראות אור באוקטובר 2007.

מעניין מה צופים ראש הממשלה, אהוד אולמרט, ראש האופוזיציה, בנימין נתניהו ויו”ר מפלגת העבודה ושר הביטחון, אהוד ברק, כי יקרה אחרי פרסום הדו”ח הסופי של ועדת וינוגרד?

אהוד אולמרט, ראש הממשלה

אני:                  מה לדעתך יהיו לגביך המסקנות הסופיות של ועדת וינוגרד?

אולמרט:           לדעתי, ולאחר שנתתי את העדות השנייה בועדה, כגודל הציפיות מהדו”ח להתפטרותי, כך גודל האכזבות. הדו”ח הסופי יטה יותר לטובתי מהדו”ח החלקי, גם המציאות מוכיחה שהמצב הביטחוני בגבול הצפון הוא לעין ערוך טוב מבעבר וכי היום אנו רואים יותר מתמיד כי המלחמה הייתה מוצדקת ותוצאותיה טובות.

אני:                  מה בכל זאת, מה לדעתך האפשרויות שיציג הדו”ח הסופי ומה תעשה בכל אפשרות?

אולמרט:           אם אתה מתעקש, אציג את האפשרויות לדעתי:

אפשרות א’    הוועדה תציג את כל הכשלים שהיו בניהול המלחמה, אך הסיכום יהיה שהוועדה לא תמליץ להעביר אף אחד מהממשלה מתפקידו, כולל לא אותי אישית, ותשאיר החלטה זו בידי הציבור. היא תצביע על צורך בשורה ארוכה של תיקוני הליקויים ותמליץ על זמן לתיקונם (חלקם כבר התחלנו לתקן). אחרי סערה ציבורית חולפת בתקשורת, שהיא טבעית למנהגי ארצנו, הכול יירגע ובזאת יסתיים העניין ואנו נמשיך בתנופה מחודשת במלאכת העשייה והממשלה תוכל לבצע מהלך מדיני אחד או יותר באפשרויות שייוצרו וזאת במקביל לעירנות ולהכנות למלחמה הבאה. הממשלה לבטח תשרוד עד לבחירות הכלליות שיערכו במועדן.

באפשרות זו אין לי כל כוונה להתפטר מתפקידי כראש ממשלה.

אפשרות ב’    שהועדה תטיל פצצה, שאמות הסיפים ירעדו והיא תחליט להמליץ מנימוקיה שעל כל הממשלה להתפטר, כולל אני, עקב הכישלונות הרבים לדעתה בניהול המלחמה. צר לי אם זה אכן יקרה, וצריך לכך באמת סיבות טובות שזה יקרה.

באפשרות זו, לצערי, הממשלה לא תוכל להמשיך לתפקד בעקבות הלחץ הציבורי ותיאלץ להתפטר כולה וללכת לבחירות חדשות טרם זמנן. במקרה זה תיכנס המדינה למערבולת של שיתוק וקיפאון מדיני ולבחירות כלליות שאף אחד לא יודע את סופן.

אני:                  ומה עם אפשרות ג’, ואין זה סוד שלא מעט מייחלים לה והיא המלצה על פיטוריך בלבד באופן ברור וחד משמעי?

אולמרט (בחוסר רצון בולט):     אכן קיימת האפשרות אתה יכול לקרוא לה אפשרות ג’, שהוועדה תמליץ פה אחד על העברתי מתפקידי כראש הממשלה, לאור בחינת הליקויים והכשלים בניהול המלחמה, לצערי אם אכן זה יקרה, אני אקבל את דין מסקנות הוועדה וארים ידיים, הרי בסופו של דבר אני רק בן אדם ואתפטר מתפקידי בצער רב.

באפשרות זו, שאני מקווה שהיא לא תיקרה, וספק רב אם היא אפילו תהיה בסבירות גבוהה, מאחר ולשרים ולחברי הכנסת וגם לנו, מפלגת קדימה, אין כל עניין להקדים את הבחירות, מפלגת קדימה תבחר בבחירות פנימיות מועמד אחר מטעמה, ואני מניח שיגישו את מועמדות: ציפי לבני (שכבר הודיעה על התמודדותה), שאול מופז ומאיר שטרית ואולי עוד מישהו. המועמד שייבחר, יקבל את מלוא תמיכתי, כאשר אני אשאר בתפקיד בכיר בממשלה ואסייע ככל יכולתי. ומניסיוני ברור לך שכל מועמד שיחליף אותי כראש ממשלה, יהיה חסר ניסיון נוכח הבעיות הקשות שהמדינה ניצבת בפניהן. אך אם הוועדה תרצה את ראשי, זה יהיה המצב לצערי.

בנוסף, באפשרות כזו, אנו נדרוש מראש הוצאת מכתבי אזהרה כקבוע בחוק ועדות חקירה, עיון בכל החומר של העדויות, בדיקת עדויות, הצלבת עדויות ועוד, אני לא מתכוון להתמסר בקלות, אלא להלחם על חפותי בכל האמצעים העומדים לרשותי על פי החוק, גם אם זה יארך כשנה וחצי ויותר.

ואני כעת שואל אותך, אז מה וכמה נשאר לדעתך במקרה זה עד למועד הבחירות הכלליות ב-2010?

אני:                  והיה וכל התנאים שייוצרו כתוצאה מלקחי ועדת וינוגרד, יובילו להקדמת הבחירות, האם מפלגת קדימה ערוכה לכך?

אהוד אולמרט:  למרות שאני בספק רב אם יוקדמו הבחירות, אני מודיע בזאת שאנו ניערך לכך בבוא היום וננצח כמו בפעם הקודמת.


תודה לך, ראש הממשלה, אהוד אולמרט.


ראש האופוזיציה, ביבי נתניהו

אני:                  מה לדעתך יהיו המסקנות הסופיות של ועדת וינוגרד?

ביבי נתניהו:     חד משמעית, הועדה תמליץ על סיום תפקידו של אהוד אולמרט כראש ממשלה, אין לה גם הרבה ברירות לאור המסקנות בדו”ח החלקי, אחרת היא תעשה צחוק מעצמה. כבר אמרתי שגם אחרי הדו”ח החלקי, אולמרט היה צריך לשים את המפתחות על השולחן וללכת הביתה.

גורם משפטי בכיר כבר אמר כי הדו”ח החלקי הוא פסק דין, ואילו הדו”ח הסופי יהיה גזר דין – הוא צדק.

במקרה כזה אין שום מקום לעשות טלאי על טלאי ולנסות להקים ממשלה בראשות מפלגת קדימה עם מועמד אחר מטעמה וזאת משתי סיבות עיקריות הבאות:

א.         המדיניות של מפלגת קדימה בעניין ההתנתקות, הויתורים ורעיונות ההתכנסות הביאה אותנו למצב ביטחוני המעורער כיום. בצפון, במרכז ובדרום ואסור להמשיך בכך.

ב.         נוכח האיומים בצד הביטחוני מאיראן, סוריה, החזבאללה בלבנון והחמאס בדרום, זו לא העת להעמיד בראשות הממשלה מישהו חסר ניסיון ואשר לא היה ראש ממשלה בעבר, יהיה מוכשר ככל שיהיה, ועוד על כרעי מפלגת קדימה ומדיניותה הותרנית והמהוססת. צריך ללכת לבחירות עכשיו ושהעם יחליט.

אני:                  מה דעתך על הקמת ממשלת חרום או אחדות לאומית בראשות מועמד ממפלגת קדימה?

ביבי נתניהו:     יש לכך אמנם מספר יתרונות לטווח הקצר, וזה יעניק מעט שקט אך להצעה הזו גם חסרונות רבים ולא מבוטלים. השאלה הראשונה היא, מי יעמוד בראשות הממשלה כזו? וכיצד יעלה בידו לנהל ולשלוט באופרציה מסובכת של אחדות לאומית? שנית, מה יהיו הקווים המדיניים של ממשלה זו ואיך נגיע להסכמה עליהן? שלישית, מן הסתם יפתחו גם ההסכמים הקואליציוניים, ויהיו גם דרישות לשדרוג פוליטי ולכך ידרשו כספים רבים. רביעית, ולא פחות חשובה מכול, בסופו של דבר ממשלה כזו יכולה עד מהרה ליהפך לממשלת “שיתוק לאומי” וזה יהיה רע מאד למדינה במצבה הנוכחי. לכן אין מנוס מללכת לבחירות מוקדמות ולתת לעם להחליט מי יוביל את המדינה. ככל שזה יהיה מוקדם יותר, כן ייטב.

אני:                  האם תנועת הליכוד ערוכה לבחירות מוקדמות, ומה עמדתך לגבי הסיסמאות של מחנה אהוד ברק בפריימריס במפלגת העבודה, שטוען שכבר ניצח אותך פעם בעבר האם הוא יוכל לחזור על כך בשנית?

ביבי נתניהו:     (בביטחון רב) אנו ערוכים יותר מתמיד, צא וראה את הסקרים. רק שיחליטו על כך.

העובדה שהקדמנו את הפריימריס בליכוד כדי שנהיה מוכנים לכל התרחשות בזמן אמיתי אומרת הכול. לגבי אהוד ברק, נכון, הפסדתי לו בבחירות לראשות הממשלה, אך היה זה מטעויות אישיות שלי אשר הפקתי מהן לקחים. אני גם טוען שהשתניתי ולמדתי.

 תודה לך, ביבי נתניהו

 

אהוד ברק, יו”ר מפלגת העבודה ושר הביטחון.

אני:                  גם אני, וחלק גדול מהציבור, לא מבין האם תפרשו בכל מקרה מהממשלה עם פרסום המסקנות הסופיות של ועדת וינוגרד? בחלק מהפרסומים נאמר שאתם תפרשו עד פרסום המסקנות אז מה נכון?

אהוד ברק:        עד פרסום המסקנות הסופיות של ועדת וינוגרד לא יקרה הרבה, לדעתי. אך אני נאמן להכרזותיי במסיבת העיתונאים בקיבוץ שדות ים, ובהמשך להחלטת מרכז המפלגה ובכוונתי להוציא את שרי העבודה מהממשלה אם אהוד אולמרט לא יתפטר אחרי פרסום הדו”ח הסופי של ועדת וינוגרד.

אני:                  משהו כאן לא ברור, האם אתם מחליטים לפרוש מהממשלה אוטומטית עם פרסום דו”ח הסופי, או שמא קודם תבחנו מה כתוב בו ותשקלו את המצב החדש? הרי גם יש אפשרות שהמסקנות לגבי ראש הממשלה לא יהיו חד משמעיות והוא לא יאלץ להתפטר מה תעשו אז?

אהוד ברק) בהחלטיות):            כל אחד שעיניו בראשו מבין שהדו”ח החלקי הוא דו”ח קשה וחמור. הסיכוי שהדו”ח הסופי יהיה יותר פשרני קרוב מאד לאפס. אך אם כדבריך הדו”ח הסופי לא יכלול מסקנות אישיות חד משמעותיות לגבי אהוד אולמרט, חרף הזעקה הציבורית ההמונית להתפטרותו, שאם היא לא תועיל ראש הממשלה לא יתפטר, אזי שנביא את ההחלטה בפני מרכז המפלגה, ואני אמליץ בפניה לצאת מיידית מהממשלה ולפעול להקדמת הבחירות.

אני:                  מתי לדעתך כל העניין יקרה?

אהוד ברק:       לא ניתן כיום לקבוע תאריכים מדויקים, מכיוון שהכול היום זה עניין של תהליכים הקשורים אחד במשנהו. נניח למשל שהדו”ח הסופי יתפרסם באוקטובר שנה זו. אם אולמרט יודיע שהוא לא יתפטר, אזי אני מניח שאבוא למרכז המפלגה ואמליץ על יציאה מהממשלה. ההחלטה על כך נתונה למרכז מפלגת העבודה ורק לה. 

אם המרכז יחליט על כך (יתכן גם שלא) אני מניח, שבנובמבר-דצמבר שנה זו לכל המאוחר, נצא מהממשלה, ונתחיל בהליך של הקדמת הבחירות בתיאום עם כל סיעות הכנסת. סבורני, שבאמצע שנת 2008 או לקראת סופה אנחנו נהיה כבר אחרי מערכת הבחירות המוקדמות. אני מאמין שמפלגת העבודה תנצח ותקים את הממשלה הבאה.

אני:                  כלומר, אתה נכנס לממשלה בתפקיד שר הביטחון לתקופה קצרה לדבריך, שיכולה להיות עד אוקטובר-נובמבר. מה תספיק לעשות בתקופה קצרה זו? הרי לתוכניות הביטחוניות וההכנות של הצבא דרוש פרק זמן ממושך יותר.

אהוד ברק:        אתה צודק, אך במצב בו נתונה המדינה, האינטרס הלאומי הוא ערך עליון ומעל לכל. הוא קודם למשרד הביטחון או למפלגה או לי אישית, צריך להסתכל בראייה רחבה בכדי לעשות את הטוב למדינה בטווח הארוך. לכן החלפת ראש הממשלה במועמד אחר ממפלגת קדימה, כאשר אנו יושבים בממשלה ומשפיעים מבפנים על מהלכיה הוא מצב טוב יותר למדינה מאשר ללכת לבחירות מוקדמות.

אני:                  לקחת בחשבון שאהוד אולמרט יעשה הכול בכדי שלא יערכו בחירות מקדימות, אפילו לפנות לבית דין גבוה לצדק על מנת לקיים הליך של שליחת מכתבי אזהרה, בחינת העדויות, יצוג המוזהרים על-ידי עורכי דין וכולי וכולי. מומחים סבורים שזה יכול לעכב את פרסום הדו”ח בשנה ויותר, מה תעשו אז?

אהוד ברק:        זה יהיה מצער מאד אם זה יקרה, זה לא טוב למדינה ולממשלה להיות תלויים בבג”צים ותהליכים משפטיים. אך זה אכן יקרה, אנו מאד נתנגד לכך בתוקף ונפעל לפתרונות אחרים, אבל בסיטואציה כזו נאלץ להחליט האם להישאר בממשלה או לצאת ממנה ולבנות את ההערכות שלנו עד לבחירות מוקדמות או הכלליות כאשר העדיפות מה שקודם לכך.

אני:                  במקרה של בחירות מוקדמות, האם אתם ערוכים לכך? והאם הסקרים לטובת ביבי מדאיגים אותך?

אהוד ברק:       אנו ניערך גם לכך.למעשה, התחלנו את ההכנות לכך. לגבי הסקרים לטובת ביבי כיום, אנו ערים לכך אך הם נכונים להיום, בבוא העת נדע איך ומה לעשות, הרי כזכור לך, כבר ניצחתי אותו פעם?

תודה לך, אהוד ברק

הכותב: גרשון אקשטיין, סא”ל (בדימוס) סופר ופובליציסט.



כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

ניהול האתר