הרוחות הרעות בלשכת עורכי הדין

הרוחות הרעות בלשכת עורכי הדין

עו”ד משה גולדבלט
מאמרים לשימוש חופשי 02.04.2006 16:17
הרוחות הרעות בלשכת עורכי הדין


באופן אישי אני מאבד את התקווה שלשכת עורכי הדין במתכונתה הנוכחית תפעל בצורה שונה. בעבר תמכתי בקיומה של הלשכה כגוף הפועל על פי חוק וכיום יש לי הרהורי כפירה, שמא עדיף כי הלשכה תאוגד באופן וולונטרי כאיגוד מקצועי חברתי, ממש כמו ארגונים אחרים. נראה לי כי הגיעה העת לקיים דיון ציבורי גלוי בנושא זה.



הרוחות הרעות בלשכת עורכי הדין

חברים נאמנים אלו ראויים ללשכה אחרת ולדימוי אחר. גם הציבור הרחב זכאי וחייב לתבוע מלשכת עורכי הדין ונבחריה התנהגות שונה.

עלי להודות כי באופן אישי אני מאבד את התקווה שלשכת עורכי הדין במתכונתה הנוכחית תפעל בצורה שונה. בעבר תמכתי בקיומה של הלשכה כגוף הפועל על פי חוק וכיום יש לי הרהורי כפירה, שמא עדיף כי הלשכה תאוגד באופן וולונטרי כאיגוד מקצועי חברתי, ממש כמו ארגונים אחרים. נראה לי כי הגיעה העת לקיים דיון ציבורי גלוי בנושא זה.


נכתב על ידי עו”ד משה גולדבלט   [ 15/03/2006 ]

שוב נדרש בית המשפט העליון לסכסוכים בתוך לשכת עורכי הדין ושוב חזר בית המשפט על אמירתו ש”רוחות רעות מנשבות בה בלשכת עורכי הדין” . כל המעיין בעובדות שנפרשו בעתירה שהגיש ועד מחוז תל אביב נגד המועצה הארצית של לשכת עורכי הדין ,הנוגעת לשיטת התקצוב של מחוזות הלשכה,אינו יכול שלא להשתכנע כי השופט חשין צדק לחלוטין.

פסק הדין שזור באמירות קשות ביותר ביחס להתנהלותה של לשכת עורכי הדין ובמיוחד התנהלות ראש הלשכה ויו”ר המועצה הארצית של הלשכה . אין צורך לחזור על כל ההתבטאויות ודי אם נצטט אחת מהן:

“החלטתה של המועצה הארצית לחסל כ-3.5 מיליון ש”ח מן הרזרבה של ועד מחוז תל-אביב היתה החלטה כה קיצונית וכה יוצאת-דופן, עד שמן הרגע הראשון חששנו כי בנושא זה חרגה המועצה מעקרון המידתיות באורח חריף ופוגעני כדי חריגה מסמכותה הראשונית. וככל שהעמקנו בשאלה ושמענו את טיעוניהם של בעלי-הדין, כך נשתכנענו והוספנו כי החלטתה של המועצה היתה החלטה בלתי סבירה ובלתי חוקית בעליל.”

יש לשים לב- אין אנו עוסקים בארגון פרטי זה או אחר, אלא בגוף שהוקם מכוח חוק ואשר תפקידו הוא לתרום להנחלת ערכי שלטון החוק. כאשר לבכירי גוף זה מיוחסת התנהגות נפסדת כזו ,משמעות הדבר חמורה בהרבה מבחינה מוסרית וציבורית. כיצד תוכל הלשכה ויו”ר הלשכה להביע דעה כלשהי בציבור בנושאי שלטון החוק והמנהל התקין בעתיד? האם יש מי בציבור שיקשיב להנהגת הלשכה שכך התנהגותה וזו דרכה?

לו רק החלטה בלתי חוקית בעליל ובלתי סבירה בעליל הייתה כאן, ניתן אולי היה להסתפק בהערה צינית כי מעורכי דין לא צריך לצפות להבין בחוק ובשביל זה קיימים בתי משפט. התמונה המצטיירת מפסק הדין הנה חמורה הרבה יותר ורק חסד עשה בית המשפט עם הנהגת הלשכה בכך שנמנע מלקבוע במפורש שכל פעולתה נבעה ממניעים פוליטיים זרים ונפסדים.

נזכיר כי הלשכה לא היססה אפילו לרמוס , ברגל גאה, הסכמים מחייבים . כך לדוגמא הועלתה בשם הלשכה הטענה המדהימה לפיה הסכם שערך הוועד המרכזי אינו מחייב את הלשכה ועל כך אומר בית המשפט:

“למרות כל אלה, לא זו בלבד שלא שמענו קולות מחאה מפי ראש הלשכה ומפי יו”ר המועצה על שמעלים בשמם – גם בשמם – טענה זו המועלית שההסכם אינו מחייב את המועצה. אך זאת אוכל לומר, שאני מאמין כי לא עו”ד שלמה כהן ולא עו”ד אֹרנה לין, גם הוא גם היא, לא ידעו כי מועלית מטעמם טענה בלתי-ראויה כגון זו שהמועצה אינה קשורה בהסכם שערך הוועד המרכזי. שלו ידעו, קרוב לוודאי שהיו עוצרים את הטענה בדרכה – קודם שהגיעה עדינו”

בית המשפט העליון אף מבהיר כי להערכתו פעולות הנהגת הלשכה נבעו ממניעים פסולים ומכוונות פסולות,אך מחמת העובדה שלא נדרש להכרעה בשאלה זו הוא מוותר על הכרעה מפורשת וקובע :

“אכן, קשה להימנע מהתרשמות כי כל מעשיו של הוועד המרכזי היו בבחינת סוף מעשה במחשבה תחילה. ההקצבות האחידות, ועימהן ההקצבה לכל עו”ד שבמחוז נועדו, מעיקרן, כדי להביא לחסר של כ- 3.5 מיליון ש”ח בתקציב ועד מחוז ת”א והכל במטרה שסכום זה יילקח מהרזרווה השמורה לוועד בקופתו”

נדמה לי כי ציבור עורכי הדין ייזקק למידת חסד ואמונה רבה ומידה גדולה עוד יותר של נכונות לעצום עין, על מנת לקבל את הטענה שהתנהגות ראש הלשכה הוועד המרכזי ויו”ר המועצה הארצית נובעת ממניעים ענייניים טהורים וכי לא ידעו על הטענות המועלות בשמם.

למקרא פסק הדין לא נותר ספק כי המניע היסודי העומד ביסוד החלטות המועצה הארצית נבע מרצון לחיסול חשבונות אישי של ראש הלשכה ויו”ר המועצה הארצית נגד יריב פוליטי שגבר על יו”ר המועצה הארצית,הנמנית על סיעתו של ראש הלשכה, בבחירות לראשות ועד מחוז תל אביב אגב מאבק פוליטי זה , הוחדרו ללשכת עורכי הדין שיטות נפסדות שאף המערכת הפוליטית נרתעת מהן.

לשכת עורכי הדין הנה גוף גדול במסגרתו פועלים אלפי עורכי דין נאמנים באופן התנדבותי ושלא על מנת לקבל פרס והעוסקים במגוון עצום של נושאים חיוניים לחברי הלשכה ולציבור . חברים נאמנים אלו ראויים ללשכה אחרת ולדימוי אחר . גם הציבור הרחב זכאי וחייב לתבוע מלשכת עורכי הדין ונבחריה התנהגות שונה.

עלי להודות כי באופן אישי אני מאבד את התקווה שלשכת עורכי הדין במתכונתה הנוכחית תפעל בצורה שונה . בעבר תמכתי בקיומה של הלשכה כגוף הפועל על פי חוק וכיום יש לי הרהורי כפירה ,שמא עדיף כי הלשכה תאוגד באופן וולונטרי כאיגוד מקצועי חברתי ,ממש כמו ארגונים אחרים. נראה לי כי הגיעה העת לקיים דיון ציבורי גלוי בנושא זה .

אודות הכותב:
עו”ד משה גולדבלט
עורך דין עצמאי ,בעל משרד עו”ד בקרית מוצקין העוסק בתחום נזקי הגוף ודיני הביטוח

אתר המחבר: www.gsa-law.co.il

מקור המאמר: www.Articles.co.il – מאמרים לשימוש חופשי

המלצת היום חברים בוועד המרכזי ובמועצה הארצית של לשכת עורכי-הדין לראש הלשכה: מושחת – התפטר!

לכתבה המקורית המלאה



כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

ניהול האתר