הצהרת ברנשטיין וחגיגת יום הקפיטליזם

הצהרת ברנשטיין וחגיגת יום הקפיטליזם

רותם סלע
http://www.anochi.com 11.03.2008 09:40
אדריו ברנסטיין

אדריו ברנסטיין


ביום ראשון הראשון של כל חודש יוני, מאז אמצע שנות ה80‘ נחגג יום ”חגיגת הקפיטליזם“ ברחבי העולם. כיום משתתפות בחג זה כבר כ-150 מדינות מארה“ב והאמריקות דרך אירופה ועד אסיה.



מטרת יום זה היא לחנך, להוקיר ולקדם את עקרונות החופש והחירות המשמשים בסיס לשוק החופשי, שאחראים לקידום רווחתו של האדם במאה וחמישים השנים האחרונות בצורה שהיא חסרת תקדים בהיסטוריה האנושית. הטקסט המכונן של יום זה אותו נחגוג השנה הוא הצהרת ברנשטיין שתורגמה כבר ל-25 שפות (אנחנו השפה ה-26), הרי היא לפניכם:

קפיטליזם היא השיטה היחידה המבוססת על ההכרה כי חייו של כל אדם שייכים לו. קפיטליזם היא ההסדר החברתי היחיד בו פרטים חופשיים לרדוף אחרי האינטרס האישי שלהם, להחזיק בקניין פרטי ולהרוויח כתוצאה מפעולותיהם. הוא מבצר את זכויות הפרט, מגביל את כוחה של הממשלה, ומבסס חופש כלכלי, אינטלקטואלי ופוליטי.

ככל שתרבות מסוימת קפיטליסטית יותר, כך ניתן למצוא בה יותר חופש ושגשוג.

זהו גזר הדין של ההיסטוריה. בשתי מאות קצרות של שנים, קפיטליזם העלה את רמת חייה של האנושות לגבהים עליהם לא חלמו בעידן הטרום קפיטליסטי. נוטים לשכוח כיום שמערב אירופה, לפני המהפכה הקפיטליסטית של המאה ה18, שסבלה מעלה הפוליטי של האריסטוקרטיה הפאודלית, הייתה שקולה למדינת עולם שלישי – הרוסה בידי רעב, מגפות חוזרות ונשנות, ועוני בלתי נתפס. לא עוד.

מתי התרחש בפעם האחרונה רעב על איזושהי אומה קפיטליסטית – בין אם במערב אירופה, צפון אמריקה או אסיה ? ארה“ב לא סבלה מרעב במהלך כל ההיסטוריה שלה. קפיטליזם יצר שפע שאין לא מקבילה בהיסטוריה האנושית כולה, ואפשר למאות מיליונים לחיות ביימנו בתנאים טובים יותר מאלו של המלכים של האתמול.

פחות קפיטליזם פירושו יותר אומללות אנושית

אך המדיניות שאינן קפיטליסטיות – הפאשיסטיות, סוציאליסטיות, דיקטטורות צבאיות או תיאוקרטיות – שעבדו את אזרחיהן וכפו עליהן קיום בעליבות תהומית. אזרחים במדינות אפריקאיות רבות מתקיימים על מאה או מאתיים דולרים בשנה. בצפון קוריאה, מתים ברעב עשרות אלפים. בקובה, הם טובעים בניסיונות נפל לשחות לחופש שבאמריקה. מיליוני המדוכאים מסביב לעולם משתוקקים להגר לעולם החופשי. אך מי במדינות הקפיטליסטיות מעוניין להגר לקמבודיה?

מה מאפשר את הצלחתו המדהימה של הקפיטליזם?

איזה עיקרון מסביר את העובדה כי המצאותיה הגדולות ביותר ויצירות האומנות הגדולות ביותר של האנושות – הקדמה הרוחנית והחומרית שהעשירה במידה הרבה ביותר את חיי האדם – מנוע הקיטור, הקולנוע, הטלגרף, הטלפון, הנורה, הרומן, המכונית, הסימפוניה, המטוס, הרדיו, הטלוויזיה, המחשב האישי, האינטרנט, ואינספור תרופות – כולן נוצרו תחת הקפיטליזם ?

התשובה הפשוטה לשאלה זו היא: חופש.

כשבני אדם חופשיים לרדוף אחרי האינטרס האישי שלהם, כשהם חופשיים להשתמש בתבונתם בכדי לתור אחרי רווח ושיפור חייהם, הם יצרניים במידה שלא תאמן. החופש הכלכליפוליטי שהביא הקפיטליזם שחרר את המוחות הטובים ביותר ואת האנשים השאפתניים ביותר לבנות, ליצור, להמציא, ולקדם את רווחתו ואושרו של האדם.

הממציא הגדול ביותר של גזע האדם, תומס אדיסון, תפר את הפרויקטים שלו, במעבדתו שבמנלו פארק, במטרה להשיג רווח. הוא וכה רבים מהממציאים והתעשיינים הגדולים האחרים אחראים להעלאת רמת החיים של האנושות, הרוויחו ונהנו מעושר מופלג. כשעזבו אותם לנפשם – תחת הקפיטליזם – לייצר, ליצור לטובת הרווח האישי שלהם הם העלו בסופו של דבר את איכות חייהם של כלל האנושות.

התבונה

מעורב כאן עיקרון עמוק יותר: קפיטליזם היא המערכת של התבונה. כפי שהכנפיים משמשות לציפורים, כך משמשת התבונה לאדם כאמצעי ההישרדות הבסיסי ביותר של האדם. רק באמצעות חשיבה תבונית ועבודה יצרנית האדם יכול להעלות את רווחתו ואת אורך חייו. אך התבונה איננה יכולה לפעול תחת כפייה. הכפייה מעקרת את היצירתיות. לא ניתן לשעבד אותה. הקפיטליזם מלבלב כיוון שהוא המערכת היחידה המאפשרת מוחות חופשיים, אנשים חופשיים ושווקים חופשיים.

ההוגים הגדולים בהיסטוריה – מאריסטו לג‘ון לוק, מתומס ג‘פרסון לאדם סמית, לודוויג וון מיסס ואיין ראנד – הכירו, נלחמו ורוממו את חירות המחשבה. הם הבינו שכשהאנשים מדוכאים, התבונה מוחנקת, וכשזה קורה, יורדת חשכת הברבריות. אך כשאנשים חופשיים לחשוב ולפעול על פי מחשבתם, שהמחשבה משוחררת, הרנסנס וההארה אפשריים. חופש הוא חופש המחשבה. דיכוי הוא דיכוי המחשבה.

אוניברסאלי ובלתי נמנע

זוהי איננה תאונה היסטורית שההישגים הגדולים בתולדות האדם התרחשו בתקופות החופשיות ביותר שלו. מתור הזהב של האתונאים, הרנסנס האיטלקי ופריצות הדרך התעשייתיות והטכנולוגיות בארה“ב, החופש של המחשבה האנושית הוביל להתקדמות עצומות בפילוסופיה באמנות ובמדע.

זהו החופש והאפשרות הטמונה בקפיטליזם. זהו החזון הקפיטליסטי. זהו החזון שלנו.

שחרר את מחשבתו של האדם, ועמוד נפעם אל מול התקדמותו העצומה. התקדמות הנחשפת בפסלים, ציורים וסימפוניות, עולה מהגיבורים בספריו, בפלאיה של הפילוסופיה שלו, והישגיו במדע ובטכנולוגיה.

המערב התקדם תרבותית וכלכלית כיוון שגילה לפחות מעט הכרת כבוד לתבונתו ולזכויותיו הבלתי מחולקות של האדם. אלו הם תנאים מוקדמים והכרחיים להתקדמות האדם. אם אנו חושקים ברנסנס תרבותי, אנו חייבים להבטיח את קיומם של גורמים מוקדמים אלו לחופש כלכלי ופוליטי.

מצב הביש הנוכחי של העולם השלישי, בו מיליונים גוועים מרעב זהה למצבה של אירופה בימי הביניים. מחשבותיהם וגופם מדוכאים על ידי דיקטטוריים. תנו להם חופש – ותתנו להם חיים. יש להם את היתרון בלראות מה השיג המערב. אם יחוקקו וימסדו את החירות, הם יכולים להעתיק את התקדמותו של הקפיטליזם.

החיים שלך, הבחירה שלך

קפיטליזם הוא המיטיב הגדול ביותר שהאדם ידע אי פעם. הגיע הזמן שגברים ונשים חושבים בכל אומות העולם יכירו בעובדה זו ויאמצו בצורה מלאה את מערכת המבוססת על התבונה וזכויות פרט.

גברים ונשים מכל העולם התאחדו בתמיכתכם בקפיטליזם. יש לכם עולם של הישגים מופלאים לזכות בו.

 

תרגם וכתב רותם סלע

עורך ושותף בקפיטליסט היומי:

http://www.capitalism.co.il/wordpress-he/

 

מקור המאמר

 



כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

ניהול האתר