עתיד היחסים עם מאוריטניה אחרי נסיון הפיגוע בשגרירות

עתיד היחסים עם מאוריטניה אחרי נסיון הפיגוע בשגרירות

המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה
02.02.2008 23:00
עתיד היחסים עם מאוריטניה אחרי נסיון הפיגוע בשגרירות


הירי לעבר שגרירות ישראל במאוריטניה חייב להדליק נורה אדומה בירושלים. זהו המקרה החמור ביותר שהתרחש בבירה נואקשוט מאז כינון היחסים הדיפלומטיים המלאים עם מאוריטניה, באוקטובר 1999, והוא עלול להוביל להתדרדרות ואף לניתוק היחסים.



מדינת ישראל השקיעה מאמצים כבירים בכל התחומים כדי לשמור על הקשרים עם המדינה המוסלמית, שהיא חברה מלאה בליגה הערבית, ואם לא יינקטו מיידית צעדים קונקרטיים, אנו עלולים לאבד נכס חשוב ויקר בעולם הערבי והמוסלמי.

מאוריטניה היא ארץ מדברית רחבת-ידיים הגדולה פי חמישים מישראל. היא ברוכה בדגה עשירה ובמחצבים ובאחרונה נתגלו לאורך חופיה גם כמויות נפט למטרות מסחריות. עם זאת, אוכלוסייתה הדלה  מורכבת משבטים ועדיין חיה בתנאים מחפירים. למרות חברותה בליגה הערבית, אף מדינה מוסלמית לא סייעה לה וגם מדינות מערביות לא טרחו להשקיע משאבים לשם שיקומה. מאוריטניה שקעה עמוק בעוני ולוב ועיראק של סאדאם חוסיין נצלו את מצבה העגום כדי להזרים כספים שעודדו טרור והסתה נגד ישראל ונגד המערב. במקביל, ערב הסעודית הקימה מסגדים ובתי מדרש והפכה את המדינה לרפובליקה מוסלמית אדוקה וקצונית.   

מאז כינון היחסים עם ישראל, שהושג בעמל רב, ניתקה מאוריטניה את קשריה הדיפלומטיים עם לוב  ועיראק והורידה את דרג הנציגות שלה בסוריה. נשיא מאוריטניה האמין כי עדיפים יחסים מלאים עם ישראל וחשב כי בירושלים יכולים להעניק לו את כל מבוקשו בשיקום ארצו ובהבטחת יציבות שלטונו. הוא גם האמין כי הודות ללובי היהודי ארצו תקבל סיוע מכובד מארה”ב וייפתחו בפניה דלתות נוספות לקבלת הלוואות ותרומות. בנוסף, הנשיא המאוריטני הבטיח לסייע לישראל בקבלת החלטות מתונות  בליגה הערבית ובתמיכה בתהליך השלום. החלטתו האמיצה לקיים קשרים עם ירושלים הובילה, כמובן, לבידודה של מאוריטניה בעולם הערבי ואף לצינון היחסים עם צרפת, בת בריתה מאז ומתמיד.

בין ישראל למאוריטניה החלה פעילות משותפת ענפה וישראל השקיעה את כל מרצה במדינה המוסלמית, בעיקר בתחום החקלאות והרפואה. ב- 1998, אלפי מאוריטניים טופלו בידי רופאים ישראליים והחלה הקמת תשתית לבניית בית חולים לאבחון וטיפול בסרטן. מאז חלפו עשר שנים יקרות. הבטחות רבות לא קוימו, לרבות אלה שניתנו מדי פעם  על ידי שרי חוץ ישראלים.

בעקבות הסחבת הארוכה נוצר הרושם  המוצדק  כי מדינת ישראל אינה אמינה, לא עושה די ואפילו מזלזלת במאורטניה. יש להדגיש כי לא קל היה במשרד החוץ למצוא ולו מתנדב אחד כדי שישרת במדינת קשה זו והיה קושי רב למצוא שגריר קבוע ומתאים.

עם זאת, ישראל מחויבת לקיים את הבטחותיה ולנהל מדיניות חוץ ברורה ואינטנסיבית עם רוב מדינות העולם, הקרובות והרחוקות, העניות והעשירות. הערכים היהודיים מלמדים אותנו שיש לסייע לאנשים במצוקה, על אחת כמה וכמה כשמדובר במדינה שלמה. הצלחנו להפוך מדינת אויב ערבית ומוסלמית לידידותית והיום אנו במו ידינו גורמים לכך שהשנאה תגבר שם נגדנו. האופוזיציה המקומית צוהלת והיא תוכיח ללא קושי כי מאוריטניה לא הפיקה דבר משמעותי וחיובי מפיתוח היחסים עם “האויב  הציוני”. הדבר גם ירתיע מדינות אחרות, כמו מרוקו וטוניסיה, לחדש את הקשרים עימנו.

כדי לצאת מהמבוך אנו מחויבים, ראשית כל, לקיים הבטחות ולחזק את הקשרים הבילטרלים בצעדים בוני אמון ורמי דרג. אין למדינת ישראל תועלת בהחזקת שגרירות שלמה במדינה נידחת ובדיפלומטים המסכנים יום יום את חייהם, אם מראש לא נעשה את המוטל עלינו כדי לשמור על אינטרסים חיוניים בחלק זה של העולם.

 

פרדי איתן כיהן כשגריר הראשון של ישראל במאוריטניה        

המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה הוא מוסד מחקר עצמאי ללא כוונת רווח, הפעיל משנת 1976 ועוסק בחקר מדיניות ובנושאים מרכזיים העומדים על סדר יומם של מדינת ישראל והעם היהודי.  www.jcpa.org.il

 

מקור המאמר: http://www.articles.co.il מאמרים לשימוש חופשי.

 



כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

ניהול האתר