ליעקב נאמן, שר המשפטים: אינך זקוק להסכמת האוצר כדי לקבוע את מספר השופטים!

קישור מקוצר למאמר הזה: https://www.quimka.net/49109
 

שמחה ניר, עו”ד 28.03.2010 16:35
 
לא זקוקים לנערי האוצר

לא זקוקים לנערי האוצר

הצעה מהפכנית, גאונית-בפשטותה, שאיש לא חשב עליה *** הניחוש שלי: גם הפעם דורית ביניש לא תקפוץ על המציאה, שוב בגלל שהמציע הוא עו”ד שמחה ניר


שמחה ניר, עו”ד

 

www.quimka.net

 

www.quimka.com

 

quimka@quimka.com

 

 

28.3.2010

 

לכבוד

 

הפרופ’ יעקב נאמן

 

שר המשפטים

 

משרד המשפטים

 

ירושלים

 

 

נכבדי,

 

הנדון: מספר השופטים בבתימ”ש השלום ובבתיהמ”ש המחוזיים

 

הרשה נא לי להפריך אגדה שנרשמה לזכותו של קודמך, הפרופ’ דניאל פרידמן, ולהשליך לרגליך כפפה בנושא.

 

תחת הכותרת לדורית ביניש: מי שרוצה עצמאות – בבקשה! פרסמתי, לפני שלוש שנים, את המאמר אשר זו תמציתו, כפי שהובאה בכותרת-המשנה שלו:

 

אם “המערכת” רוצה “עצמאות” תקציבית, אני מוכן לתת לה צ’ק פתוח, אבל מי שמבקש צ’ק בלאנקו, שיתכבד ויציג לנו את הפרוגרמה שלו: מה הוא יעשה עם הכסף. אבל אהרן ברק, כאשר דיבר על “עצמאות המערכת” לא הציע פרוגרמה, וממשיכת-דרכו, דורית ביניש, גם היא עדיין רק מדברת – אבל לא מציעה משהו קונקרטי *** כוונה רצינית, או ספין תקשורתי?

 

דורית ביניש, אז ו’ ירחים בתפקידה, לא קפצה על המציאה, ואין תימה בכך, שהרי לא הצעתי לה ארוחת-חינם, אלא עצמאות תקציבית המותנית בפיקוח ציבורי חיצוני על מערכת המשפט. מכאן אנחנו יכולים להבין רק זאת שמערכת המשפט רוצה להמשיך ולהתבכיין, תוך הפניית כל עשרים אצבעותיה המאשימות לכל עבר, חוץ מאשר אליה ואל ביתה פנימה.

 

כעת אני בא להציע צעד נוסף, אשר לא יחייב את מערכת המשפט לשום תמורה. ממש ארוחת-חינם.

 

סע’ 35 (א) לחוק בתי המשפט, זה לשונו:

 

35. (א) בבית משפט מחוזי יהיו שופטים במספר שיקבע שר המשפטים בהודעה ברשומות.

 

ובדומה לכך גם סע’ 45 (א) לחוק:

 

45. (א) בבית משפט שלום יהיו שופטים במספר שקבע שר המשפטים בהודעה ברשומות.

 

ודוק: בניגוד להוראות חוק מצויות, גם בחוק בתי המשפט, שר המשפטים אינו חייב לקבל את הסכמתו של איש, ואפילו לא להתייעץ עם איש – כולל שר האוצר.

 

מטרתן של ההוראות האלה היא ברורה: שר המשפטים הוא נציגו של הציבור מול מערכת המשפט, הוא רשאי לדרוש ממנה איכות מסויימת, אבל עליו להעמיד לה את הכלים הדרושים.

 

“הכלים הדרושים” הם, בראש ובראשונה, שופטים במספר הדרוש (ואת האיכות אנחנו מבטיחים בכלים אחרים, שאינם לענייננו במכתבי זה), וכדי להבטיח שנערי האוצר לא יקבעו את איכותו של השירות המשפטי קבע המחוקק, כאמור, כי שר המשפטים אינו זקוק ל”רשות” מאיש – גם לא משר האוצר.

 

לכן ה”הישג” אשר קודמך, דניאל פרידמן, כל כך מתגאה, מתנאה ומשתבח בו – “השגת” תקנים נוספים – אינו הישג כלל ועיקר.

 

כדי להבטיח את עצמאותה של מערכת המשפט, וניתוקה מכל תלות בדרגים הפוליטיים, הייתי מציע להעביר לנשיא ביהמ”ש העליון את סמכותו של שר המשפטים לקבוע את מספר השופטים, כאמור בשני הסעיפים הנ”ל.

 

הבונוס המיידי יהיה שביניש ושות’ יפסיקו להתבכיין ולהאשים בצרותיהם את המערכת הפוליטית.

 

אלא שהדבר הזה מצריך שינויי חקיקה, וייתכן שהימין הפוליטי – הרואה בביניש ושות’ “מאפיה סמולנית” – יתנגד לרעיון הזה, רק כדי להראות לביניש על איזה צד מרוחה הפרוסה שהם אוכלים. למעשה אני לא רואה כאן שום קושי, משום שבמקרה הזה השמאל כולו יתייצב לימין הממשלה – אבל גם זה עשוי להצריך זמן.

 

מה שאני מציע, כשלב-ביניים, הוא שאתה תקבע את מספר השופטים הדרוש להבטחת איכות השפיטה, לפי הבנתך. הבטחתה של איכות השפיטה כוללת גם את החזרת המצב לקדמותו, לפני שהתחילה ההזנייה, אשר במסגרתה הורדו עניינים שונים לבתי המשפט נמוכים יותר (לפעמים אפילו ביותר מדרגה אחת), להרכבים מצומצמים יותר, ולשופטים טירונים.

 

כדי לדעת מהו מספר השופטים הדרוש לא צריך לעסוק בניחושים. אפשרה לקבוע מספר שופטים דמיוני (נניח 1,000 לבתיהמ”ש המחוזיים, 5,000 לבתימ”ש השלום), להריץ את הוועדה לבחירת שופטים במלוא הקיטור, ואם יתברר שהגענו אל המנוחה ואל הנחלה, אפשר לסגור את הברזים, ולתקן את ההודעות לפי סע’ 35(א) ו-45(א) לחוק בתי המשפט לפי מספר השופטים שיהיו אז (פלוס אובר-בוקינג מסויים לצורך שנות שבתון וכו’, וכדי לאפשר פיטורי שופטים לא-ראויים והחלפתם המיידית ללא זעזועים מיותרים).

 

אני פונה אליך, איפוא, להפעיל לאלתר את סמכותך כאמור.

 

נ”ב: בלשכת שר המשפטים, בלשכת היועץ המשפטי לממשלה ובלשכת פרקליט המדינה עשו מנהג שלא לענות למכתבים, וישנם מכתבים שלי הממתינים כבר כמה שנים לתשובה. אבקש לשלוף מהמחשבים את כל הפניות שלי, ולענות עליהן אחת-אחת. אם תהיינה פניות שלי מהתקופה שלפני הרישום הממוחשב שעדיין אקטואליות, לטעמי, אתייחס לכך בנפרד.

 

כמובן שאני לא מבקש ממך להתערב בעבודתם ובסמכויותיהם של היוהמ”ש ופרקליט המדינה, אבל אתה הוא המנהל האדמיניסטרטיבי שלהם, ועליך האחריות לכך שהם יפעלו עפ”י חובתם.

 

חג כשר ושמח,

 

 

 

שמחה ניר, עו”ד

 

 

העתקים:נשיאת ביהמ”ש העליון, דורית ביניש

 

יו”ר ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, ח”כ דוד רותם

 



 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

ניהול האתר